+358 44 561 3561

Kertasin aamukuudelta apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin lausuntoa ja Pirhan ohjeistusta vanhusten ympärivuorokautisesta palveluasumisesta, kotiuttamisesta ja ostopalvelujen käytöstä

Lausunnon liitteenä olevan 23.5.2024 annetun Pirhan sisäinen toimintaohje asiakasohjaukselle kertoo näin:

Ohje ostopalveluiden käytön ja kustannusten vähentämiseksi: Talouden tasapainottamiseksi tulee ostopalveluja merkittävästi vähentää, sekä siirtää ostopalveluilla järjestettyä palvelutoimintaa omaksi toiminnaksi. Tehtäväalueiden ja palvelulinjojen tulee kiinnittää erityistä huomiota ostopalveluiden vähentämiseen vuonna 2024. Talousarviossa tulee pysyä.
Oma toiminta tulee priorisoida ulkoa ostettaviin palveluihin nähden.

Pirhan oman ko palvelun vuorokausihinnaksi on Hali ry:n laskelmissa saatu Pirhan tilinpäätöksen 2023 hoivakotien kustannuspaikoilta 214€/vrk . Tampereen kevään 2022 kilpailutukseen osallistuneiden Tuottajien keskiarvohinta paikoilla jaettuna on 183 €/vrk.

Hali ry laskelmiin tulee suhtautua kriittisesti, koska se on etujärjestö. Tilaajalla on valvomiseen, demokratiaan ja tilaamiseen liittyviä kuluja, joita Ostopalvelutuottajilla ei ole. Tilaajalla on tehottomia toimitiloja huonoilla sijainneilla ja kalliimpi KVTES. Laskelmat kaikilla hv-alueilla ovat kuitenkin samansuuntaiset; hva:N oma palvelutuotanto on kolmanneksen ostopalvelua kalliimpaa. Kaikki em Tilaajan kustannukset eivät silti selitä kolmanneksen kalliimpaa hintaa. Tilaajahan saa vielä alv-palautuksen ostoistaan, jota em Tre kevään 2022 ostopalvelun vertailuhinnasta ei ole yllä vähennetty.

**

Minun on täysin mahdotonta ymmärtää, että mitä säästämistä on priorisoida ja lisätä merkittävästi kalliimman oman tuotannon paikkoja? Se ei ole säästämistä, se on raha tuhlausta. Ja millä niitä lisättäisiin, kun investointivaltuudet Pirhassa on pitkälti käytetty miljardisairaalaan ja oman tuotannon hoivakodeissa on vuokratyövoiman käyttö huomattavasti suurempaa kuin Ostopalvelutuottajilla, vaikka KVTES:n pitäisi olla yks sos alan TES:a hoitajan näkökulmasta taloudellisesti houkuttelevampi?

Ymmärrän, että oman palvelutuotannon paikat tulle pitää täynnä ja omaa tuotantoa tulee olla riittävästi. Pirhalla onkin ko segmentissä hieman yli kolmannes omana tuotantona, joten olisin huomattavasti enemmän huolissani esim lastensuojelun oman tuotannon osuuden vähyydestä. Sitä en ymmärrä, että ikäihmisiä jonotutetaan odottamassa oman kalliin tuotannon paikkaa, vaikka ostopalvelupaikkoja olisi vapaana. Näinkö me haluamme, että meitä jonotutetaan elämän kahtena viimeisenä vuotena? Eikö Suomea rakentaneita ikähmisiä tule kohdalla ilman perustuslain velvoitteitakin kunnioittavasti ja arvokkaasti?

Sen sijaan, että Pirhassa varsin voimakkaasti puhutaan ikäihmisten ymp vrk hoivan oman tuotannon lisäämisestä ja ostopalvelujen karsimisesta, tulisi puhua erittäin vakavasti siitä, mitkä ovat ne keinot, joilla oman tuotannon hoivan tuottamishintaa saadaan laskettu esim 200€/vrk -tasolle. Julkisen tuotannon ei tarvitse olla markkinoita edullisempaa, mutta ei se voi olla kolmanneksen kalliimpaakaan.